Wetenschap

2011

Gemeente Alphen aan den Rijn, Milieu en natuur Telefoonstraling beschadigt cellen
Besluitenoverzicht sectorcommissie Bomen 17 mei 2011 Op 17 mei jl. vergaderde de sectorcommissie Bomen van het Productschap Tuinbouw (PT). In dit overzicht staan de voornaamste besluiten.
Gezondheid en straling Effecten op cellen, weefsel en organen
Andrew Goldsworthy, PhD Why Our Urban Trees Are Dying
Fotoboek van fotograaf Jan van Rijn Tree damages of unknown origin
Van de redactie groen, Bomennieuws Mobiele telefoons stichten verwarring in de bijenkorf
Gemeente Alphen aan den Rijn: wetenschappelijk rapport Rapport van de International Agency for Research on Cancer
Murderous Microwaves Institute of Electrical and Electronics Engineers, or IEEE
Why Our Urban Trees Are Dying - Andrew Golldsworthy, PhD Trees are now dying mysteriously from a variety of diseases in urban areas all over Europe and are also showing abnormal photoperiodic responses
Microwaved Water See The Effect Upon Living Organisms Fed With It The water was used to water the two identical plants to see if there would be any difference in the growth between the pan boiled water and the water boiled in a microwave.
Persverklaring Wageningen Bomen hebben last van elektromagnetische straling

2010

Aan de leden van de Gemeenteraad van Gemeente Alphen aan den Rijn Stadhuisplein Onderwerp Onbekende boomaantastingen in de belangstelling.
Plantenziektekundige dienst Bastknobbels bij bomen in Nederland
International Journal of Forestry Research Adverse Influence of Radio Frequency Background on Trembling Aspen Seedlings: Preliminary Observations
Onderwerp Uitvoering raadsbesluiten Alphense bomenbestand In uw brief van 14 januari 2010 heeft u vragen gesteld over de wijze waarop de gemeente Alphen aan den Rijn uitvoering heeft gegeven aan het in stand houden of uitbreiden van het bomenbestand.
Gemeente Alphen aan den Rijn Brief Wethouder Groen 't Wout
Gemeente Alphen aan den Rijn Contacten onderzoek bastknobbels

2009

Voedsel en Warenwet autoriteit Rapport bastknobbels (Juli 2009)
Wageningen Universiteit (celbiologie) Presentatie boomaantastingen Schaarsbergen, juni 2009

Rapportage van Universiteit van Wageningen over bastknobbels, baststrepen, bastscheuren, verkleuringen en het effect van epifyten zoals schimmels en korstmossen op bomen. April 2009.
Gemeente Alphen aan den Rijn Pocket boekje ďOnbekende boomaantastingenĒ december 2009 . Op korte termijn is uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van bastknobbels, bastscheuren en bastlijnen noodzakelijk. Geen biologische factor is gevonden als oorzaak van deze aantastingen van de bast.

Rapportage Onbekende Boomaantastingen, februari 2009

Een herhaalde inventarisatie met daarin de toename van bastknobbels op bomen in de periode 2008 en 2009 in de Zuid- Amerikaanse landen buurt in de nieuwbouwwijk Kerk en Zanen. Tevens eerste opname bastlijnen en scheuren. September 2009
DG Herhaald onderzoeksrapport van DG naar bastknobbels op essen en linden in Alphen aan den Rijn: Uit de inventarisatie blijkt dat het aantal aangetaste bomen is gestegen, zowel bij essen als bij linden. Augustus 2009.
Plantenziektekundige Dienst Tussentijdse rapportage
Plantenziektekundige Dienst "Bastknobbelaantasting op bomen in Nederland". Juli 2009.

2008

Wageningen Universiteit (celbiologie) Rapportage analyse boomaantastingen
juni - december 2008. De consequenties van bastknobbels voor de vitaliteit zijn nog niet bekend maar bij het ontstaan van bastscheuren en necrotisch weefsel ontstaat er een situatie waarbij de boom meer vatbaar is voor ziekten en plagen. Cosmetisch wordt de boom aangetast in zijn waarde hetgeen consequenties kan hebben voor de economische waarde van de boom. Na twee jaar intensief onderzoek naar een biologische factor en na het uitblijven van resultaat van dit onderzoek is niet uit te sluiten dat een externe niet biologische factor oorzakelijk verband heeft met de nieuwe aantastingen. Verdiepend onderzoek op korte termijn is noodzakelijk.

Rapportage onderzoek
bastknobbels en aantastingen van de bast door korstmossen, april 2008.
Praktijkonderzoek Plant en Omgeving OriŽnterend onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan van bastknobbels in laanbomen op de kwekerij. Juli 2008
Gemeente Alphen aan den Rijn Herhaalde inventarisatie met daarin de toename van bastknobbels op bomen in de periode 2007 en 2008 in de Zuid-Amerikaanselanden-buurt in de nieuwbouwwijk Kerk en Zanen. Augustus 2008

Eerste opname in het oude stadsdeel van de gemeente Alphen aan den Rijn de Hoge Zijde, augustus 2008
Boomblad Sinds twee jaar teistert een onbekende aandoening de bomen in de stad: er verschijnen mysterieuze knobbels in de bast. Ondanks vele onderzoeken is nog onduidelijk hoe de knobbels ontstaan en of ze schadelijk zijn.
Bionieuws Mysterieuze knobbels op bomen. Februari 2008

2007

Gemeente Alphen aan den Rijn. Inventarisatie kaart bastknobbels, Alphense wijk. Juli 2007
Plantenziektekundige Dienst Onderzoeksuitslagen van bastknobbels op essen. De uitslag van het onderzoek is negatief voor Plantepathogene bacteriŽn. De disciplines Virologie en Mycologie hebben het materiaal ook onderzocht en negatief bevonden
Wageningen Universiteit (celbiologie) Anatomisch onderzoek naar het ontstaan en de opbouw van bastknobbels in Elaeagnus ebbingii, Fagus sylvatica en Malus sylvestris 'Elstar'. Juli 2007

Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek Het blijkt dat qua opbouw en oorsprong alle boomsoorten vergelijkbare bastknobbels vertonen. Mei 2007.
DG Groep Inventarisatie uitgevoerd bij essen en Linden om de verspreiding van bastknobbels in kaart te brengen. uitgevoerd bij essen en Linden om de verspreiding van bastknobbels in kaart te brengen. September 2007.
Arborist News In the recent years it was observed that Fraxinus excelsior in the city of Alphen aan den Rijn in the Netherlands formed a kind of node-like protuberances on their trunks. Up to 30% of the ash-trees are affected in the urban environment. September 2007.

2006

Gemeente Alphen aan den Rijn Verslag congres Boomaantastingen december 2006

Overzichten en deelkaarten in de gemeente Alphen aan den Rijn. Juni 2006.

Onbekende symptomen bij bomen in de gemeente Alphen aan den Rijn 2006.
Plantenziektekundige Dienst Onderzoeksresultaten onbekende boomaantastingen. Juni 2006.
Wageningen Universiteit (celbiologie) Anatomisch onderzoek naar het ontstaan en de opbouw van bastknobbels in straatbomen, 2006 -2007. November 2006.
BLGG In opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft Blgg een onderzoek uitgevoerd naar de bodemomstandighedenvan een tiental groeiplaatsen en de chemische bladsamenstelling van bomen met uiteenlopende ziektebeelden. Dit om mogelijke oorzaken/relaties met de ziektebeelden vast te stellen. Juli 2006.

Terug naar de beginpagina